Wikipedia Zero: Μια πρωτοβουλία για δωρεάν πρόσβαση στη γνώση!


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Το Wikipedia Zero είναι ένα project του Ιδρύματος Wikimedia για τη δωρεάν παροχή της Wikipedia στα κινητά τηλέφωνα, ιδίως στις αναπτυσσόμενες αγορές. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012. Ο στόχος του είναι να μειωθούν τα εμπόδια για την πρόσβαση στην ελεύθερη γνώση – με ένα από τα μεγαλύτερα να είναι το κόστος χρήσης δεδομένων. Με το Wikipedia Zero κάποιος μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στη Wikipedia από smartphones χωρίς κόστος.


Η Carolynne Schloeder, διευθύντρια των Mobile Προγραμμάτων στο Ίδρυμα Wikimedia, αναφέρει πως η ιδέα για το Wikipedia Zero ξεκίνησε με αφορμή άλλα επιτυχημένα trends όπως το Facebook Zero και σκοπό όχι μόνο να εκπαιδεύσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν το internet, αλλά να διαδώσει τη γνώση ελεύθερα σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

 

 

 

Επί του παρόντος 23 χώρες έχουν ήδη την υπηρεσία με δωρεάν πρόσβαση για τα: m.wikipedia.org, zero.wikipedia.org, upload.wikimedia.org, bits.wikimedia.org, commons.wikimedia.org, meta.m.wikimedia.org, meta, wikimedia.org, αναμένεται δε το επόμενο δισεκατομμύριο χρήστες να είναι στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

 

 

Το project επικεντρώνεται κατά βάση στην ανάγνωση μέσω της κινητής συσκευής παρά στη δημιουργία του άρθρου. Άλλωστε αναλογικά τα περισσότερα άρθρα της Wikipedia δημιουργούνται στον υπολογιστή παρά στο κινητό. Παρόλα αυτά υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας άρθρων μέσα από κινητές συσκευές και το Ίδρυμα επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί περισσότερο στη «κινητή» επεξεργασία των άρθρων.



Ενημέρωση: 20-12-2013 09:54 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα