Άκριτη διαδικτυακή φημολογία και στο σχολικό περιβάλλον!


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Η είδηση του θανάτου ενός επωνύμου προσώπου εξαπλώνεται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες στο internet και ειδικότερα στα social media. Κάποια από αυτά τα πρόσωπα όμως πεθαίνουν και ανασταίνονται μέσα σε λίγες ώρες καθώς ο θάνατός του πρόκειται απλώς για κάποια κακόγουστη φάρσα. Bon Jovi, Kevin Bacon, Sylvester Stallone, Tom Hanks και Tom Cruise ήταν κάποιοι μόνο από τους επώνυμους που έπεσαν θύματα αναληθών δημοσιευμάτων. Φυσικά δε χρειάζεται να είναι κάποιος διάσημος για να τον «πεθάνουν» τα social media. Απ’ ότι φαίνεται αντίστοιχες φήμες μπορούν να εξαπλωθούν για τον καθένα μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και μέσα στο σχολικό περιβάλλον.


Κάτι ανάλογο συνέβη με τον 14χρονο Michael Sinkfield. Το κινητό του μαθητή εκλάπη και όταν ο ίδιος προσπάθησε να μπει στο Facebook για να ρωτήσει τους συμμαθητές του αν το είδαν διαπίστωσε ότι είχε αλλάξει και ο κωδικός πρόσβασής του. Λίγες ώρες αργότερα οι συμμαθητές του έλαβαν μήνυμα από τον αριθμό του και από κάποιον που ισχυριζόταν ότι είναι ο πατέρας του πως ο μαθητής έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα. Η φήμη διαδόθηκε αστραπιαία μέσω των social media με αποτέλεσμα φίλοι του να δημοσιεύουν συλλυπητήρια μηνύματα σε Facebook και Twitter και μια φωτογραφία του να λαμβάνει 2.300 “likes” στο Instagram.


 


Μαθητές και εκπαιδευτικοί προετοιμάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη εβδομάδα. Οι δάσκαλοι όρισαν συνάντηση για να συζητήσουν την απώλεια του μαθητή, ενώ οι συμμαθητές του αποφάσισαν να φορέσουν κόκκινα ρούχα για να τιμήσουν τη μνήμη του. Οι εκπαιδευτικοί ανακάλυψαν ότι ο Michael ήταν ζωντανός όταν ο οδηγός του λεωφορείου του εξέπεμψε σήμα και τους ενημέρωσε ότι ο μαθητής είχε επιβιβαστεί στο όχημα. Ο Michael Beresford, διευθυντής του ανθρώπινου δυναμικού και των σχολικών υπηρεσιών των Σχολείων του Hamilton, δήλωσε πως στα σχολεία ακολουθούνται ορισμένα πρωτόκολλα σε περιπτώσεις θανάτου μαθητή. «Όταν έχουμε κάποιες τέτοιες πληροφορίες, προσπαθούμε να τις επιβεβαιώσετε όσο καλύτερα μπορούμε», δήλωσε ο Beresford. «Αν δεν μπορούμε να τις επιβεβαιώσουμε, εξακολουθούμε να προσπαθούμε να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε».


 


«Δεν είναι πραγματικά τόσο περίεργο όσο νόμιζα ότι θα ήταν», είπε ο μαθητής. «Υπήρχαν άνθρωποι που με αγκάλιαζαν και άνθρωποι που έκλαιγαν. Όλοι οι δάσκαλοι ήταν χαρούμενοι που με έβλεπαν ακόμα και εκείνοι που δεν μου έκαναν μάθημα». Βέβαια ο μαθητής δεν έχει βρει ακόμα το τηλέφωνό του. Όλα τα παραπάνω δίνουν μια ιδέα για τη δύναμη της φημολογίας στη διαδικτυακή πραγματικότητα. Ηθικόν δίδαγμα: Δεν διαδίδουμε ειδήσεις που πρώτα δεν έχουν επιβεβαιωθεί!

Ετικέττες: social media, θάνατος, φήμες


Ενημέρωση: 09-11-2012 09:09 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα