Δικτύωση ή εθισμός τα social media για τους νέους?


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Σήμερα, το 98% των μαθητών κατέχουν μια ψηφιακή συσκευή και 38% λένε ότι δεν αντέχουν περισσότερο από 10 λεπτά χωρίς να χρησιμοποιήσουν κάποια τέτοια συσκευή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που συλλέχτηκαν από την Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Βάση Δεδομένων (Education Database Online).


Τον Απρίλιο του 2011 διεξήχθη μια έρευνα με τη συμμετοχή 1.000 μαθητών από όλο τον κόσμο, για να μελετηθεί η εξάρτηση τους από τα ψηφιακά μέσα. Κάθε μαθητής κλήθηκε να εγκαταλείψει κάθε είδους ψηφιακό μέσο για 24 ώρες και στη συνέχεια να καταγράψει τις εμπειρίες του. Η μελέτη έγινε από το Πανεπιστήμιο του Maryland και τα αποτελέσματα προκαλούν έκπληξη. «Τα media είναι τα ναρκωτικά μου! Χωρίς αυτά είμαι χαμένος», ανέφερε ένας από τους συμμετέχοντες. «Πώς θα μπορούσα να επιβιώσω 24 ώρες χωρίς αυτά;» Ένας άλλος δήλωσε: «Ελπίζω ποτέ να μην έχω ξανά μια τέτοια μέρα στη ζωή μου. Ένιωσα σαν να είχα χάσει κάτι σημαντικό».


 


Σε μια εποχή που δεν είναι ασυνήθιστο για την προ-εφηβική και εφηβική ηλικία να περιστρέφεται γύρω από τα smartphones, τα iPads και άλλες συσκευές, το θέμα του εθισμού και της σοβαρής προσκόλλησης σε έξυπνες συσκευές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται σε όλο το φάσμα της ηλικιακής κλίμακας. Για πολλούς μαθητές, η ανάγκη δεν είναι πάντα να συνδεθούν για να αποφευχθεί η πλήξη ή για να αισθάνονται ότι κάνουν κάτι παραγωγικό. Έχει να κάνει περισσότερο με το να συνδέονται με άλλους ανθρώπους, είτε αυτοί οι άνθρωποι είναι κοντά είτε όχι.



Ενημέρωση: 12-10-2012 08:01 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα