Συμβουλές για μαθητικές διαδικτυακές αναζητήσεις


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Αλεξάνδρα Νάκου - alexandranakou@gmail.com


Μέρος της σχολικής εκπαίδευσης είναι πλέον η εξοικείωση με τον υπολογιστή και τις λειτουργίες του και βέβαια η απόκτηση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων για τον χειρισμό των εφαρμογών του διαδικτύου.
Συχνά εκπαιδευτικοί παραπονιούνται πως οι μαθητές τους πλέον για οποιαδήποτε εργασία ή σχολικό project καταφεύγουν στην εύκολη λύση της αναζήτησης της πληροφορίας και της απλής καταγραφής και παρουσίασή της στο σχολείο.
Πως θα μποορύσε όμως η διαδικασία της αναζήτησης της πληροφορίας να μετατραπεί σε μία αλληλεπιδραστική και δυναμική εκπαιδευτική διαδικασία είναι κάτι που αναλύεται στο άρθρο της Tracie Weisz που ακολουθεί παρακάτω.
Ακόμα και η απλή αναζήτηση αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο ψηφιακό μάθημα αφού οι μαθητές θα εξοικειωθούν στο να επιλέγουν τις σωστές λέξεις κλειδιά, να διαχωρίζουν τη σημαντική από την ασήμαντη πληροφορία, να διασταυρώνουν αυτό που βρίσκουν και βέβαια να αναγνωρίζουν ποιους ιστοχώρους μπορούν να θεωρήσουν αξιόπιστους και ποιους όχι.
Με το βασικό αυτό τρόπο αποκτούν κριτική σκέψη τόσο απέναντι στον τρόπο εύρεσης της πληροφορίας όσο και απέναντι στο διαδίκτυο και τις πολυάριθμες αναρήσεις και δημοσιεύσεις του.


Ενημέρωση: 04-10-2012 00:09 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα