Τα social media και η ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των ανθρώπων και λειτουργίας των οργανισμών. Έτσι οι φοιτητές πρέπει πλέον να γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν, όχι μόνο για την εύρεση θέσεων εργασίας, αλλά και για τη διαμόρφωση της online παρουσίας τους, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν τις δεξιότητες που διαθέτουν με ευκολία. Εξάλλου η ζήτηση για τους υπαλλήλους που είναι ψηφιακά εγγράμματοι σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα ολοένα και αυξάνεται. Έτσι, είναι σημαντικό οι μεθοδολογίες διδασκαλίας να εξελιχθούν και να προσαρμοστούν για να παρέχουν στους φοιτητές ψηφιακές και κοινωνικές δεξιότητες στα συλλογικά μέσα.


Τα Πανεπιστήμια έχουν την ευθύνη να εξοπλίσουν  τους φοιτητές ώστε να περιηγούνται στα «κανάλια» που χρησιμοποιούνται από τους εργοδότες για τις διαδικασίες  πρόσληψης. Το Πανεπιστήμιο του Lancashire διερευνά πώς η χρήση του Twitter και του Tumblr μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές  στην αναζήτηση εργασίας. Το Twitter μπορεί να χρησιμοποιηθεί σωστά για να αξιοποιηθεί σε μια πλούσια πηγή επαγγελματιών σε απευθείας σύνδεση, χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις από τον πολύτιμο χρόνο τους. Με την πρωτοβουλία  “Twitter critters”, φοιτητές αρχιτεκτονικής μπορούν να μεταφέρουν σχέδια της δουλειάς τους μέσω Twitter χρησιμοποιώντας τα hashtags #twittercritter ή #practicereviews. Οι φοιτητές ανθρώπινης γεωγραφίας χρησιμοποιούν το Tumblr για να αναπτύξουν ένα διαδραστικό blog και να αντιπαραβάλουν εντυπώσεις των διαφόρων αστικών γεωγραφικών περιοχών.


 


Οι επαγγελματίες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρονται για μια τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να είναι σαφείς για το πώς σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το κανάλι. Το να είναι οι φοιτητές εξοικειωμένοι με το εκάστοτε «κανάλι» είναι επιτακτική ανάγκη. Είναι πολύ εύκολο να υποθέσουμε ότι οι μαθητές είναι ήδη ψηφιακά εγγράμματοι, αλλά είναι συχνά μόνο εξοικειωμένοι με αυτό ως ένα κοινωνικό εργαλείο, και όχι ως επαγγελματικό εργαλείο.



Ενημέρωση: 20-06-2012 09:54 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα