"Αρχαία Ιστορία" των συλλογικών δικτύων


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Αλεξάνδρα Νάκου - alexandranakou@gmail.com


Αλήθεια τα συλλογικά δίκτυα και τα συμμετοχικά εργαλεία πότε ακριβώς έκαναν την εμφάνισή τους;
Μπορούμε να θυμηθούμε πότε ακριβώς χρησιμοποιήσαμε το Google ή το YouTube;
Και όμως πρίν από όλα τα γνωστά και προσφιλή μας συλλογικά δίκτυα και εργαλεία υπήρχαν και άλλες πιο "πρωτόγονες" εκδόσεις τους κάτι σαν προκατόχους τους.
Υπήρχε, λοιπόν, πριν από το Google και πριν ακόμα από το Alta Vista υπήρχε ο πρόγονός τους και φυλλομετρητής ιστού ο Mosaic.
Για να θυμηθούν οι παλαιότεροι αλλά και για να μαθαίνουν οι νεότεροι δείτε μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον Infographic την εξελικτική πορεία των κοινωνικών δικτύων.
Μπορεί σε κάποιυς να φανεί σαν ψέμα αλλά η ιδέα της επικοινωνίας και της παράλληλης ενημέρωσης για συνεργασία χρονολογείται πίσω το 1978 όταν οι Ward Christensen και Randy Suess δημιούργησαν το CBBS, προκειμένου να μποορύν μέσω υπολογιστή να ανακοινώνουν ειδοποιήσεις και προγραμματισμένες επαγγελαμτικές συναντήσεις.
Δείτε στο άρθρο του Devon Glenn το Infographic σχετικά με την ιστορία των κοινωνικών μέσων και εντοπίστε στο πέρασμα της χρονογραμμής μερικά από τα πιο γνωστά συλλογικά δίκτυα και εργαλεία, δείτε όμως και αρκετά που δεν γνωρίζαμε και όμως συνέβαλαν στη σημερινή πορεία και εξέλιξη των εργαλείων αυτών.


Ενημέρωση: 17-02-2012 00:36 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα