Συμμετοχή μέσω debate!


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Το γνωστό σε όλους debate έχουμε συνηθίσει να το βλέπουμε μόνο ανάμεσα σε πολιτικούς και με τέτοιον τρόπο που καταλήγει να μην ενδιαφέρει παρά ελάχιστους μόνο ανθρώπους. Σαν εργαλείο όμως είναι εξαιρετικά πολύτιμο για να βοηθήσουμε τους μαθητές και τους φοιτητές μας να εμβαθύνουν σε ένα θέμα, να ψάξουν, να οργανώσουν τις πληροφορίες και να φτιάξουν μια συλλογιστική "υπεράσπισης" της άποψής τους. 


Το κρίσιμο στοιχείο σε αυτήν την "άσκηση" είναι να εντοπίσουμε τα θέματα που θα ενδιαφέρουν πιο πολύ τα παιδιά και θα τους εξάψουν την περιέργεια να ψάξουν λεπτομέρειες, πληροφορίες και στοιχεία. Το στοίχημα είναι να νιώσουν το θέμα δικό τους, να θέλουν να το υπερασπιστούν και να καταφέρουν να το κάνουν πατώντας στους συγκεκριμένους κανόνες που έχει η διαδικασία του debate. 

 

Στο σημερινό άρθρο μπορείτε να βρείτε πάνω από 70 θέματα για παιδιά λυκείου και φοιτητές, τα οποία θα βάλουν σε διαδικασία βαθιάς σκέψης τους συμμετέχοντες. Θέματα που αφορούν το διαδίκτυο και την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την κοινωνία αλλά και την πολιτική. Θέματα που οι απαντήσεις κάθε άλλο παρά καθαρές και εύκολες είναι και εκεί ακριβώς βρίσκεται και η γοητεία της διαδικασίας: Η απάντηση δεν είναι άσπρη-μαύρη, αντίθετα και οι δύο πλευρές μπορούν να μας πείσουν αν έχουν τα κατάλληλα επιχειρήματα και απαντήσεις στα αντίστοιχα επιχειρήματα των άλλων. 

Ετικέττες: debate, school, university, students


Ενημέρωση: 04-04-2023 09:26 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα