Χτίζοντας το κοινωνικό κεφάλαιο ανάμεσα στους μαθητές μας


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε το σχολείο μόνο με τα μαθήματα, τις γνώσεις και τις δεξιότητες. Η "δουλειά" του σχολείου όμως δεν θα πρέπει να περιορίζεται εκεί καθώς είναι πολύ πιο σημαντική. Καλλιεργεί, ανάμεσα σε άλλα, και τις σχέσεις ανάμεσα στους μαθητές μας αλλά και σε όλους τους ανθρώπους που συνυπάρχουν μέσα στο σχολικό περιβάλλον. 


Είναι σημαντικό λοιπόν να μην παραμελούμε τις κοινωνικές σχέσεις των μελών του σχολικού περιβάλλοντος, το λεγόμενο κοινωνικό κεφάλαιο, που χτίζεται με πολύ κόπο αλλά αποτελεί τη βάση για πολλές άλλες δεξιότητες και καταστάσεις στη ζωή μας. Το κοινωνικό κεφάλαιο είναι το δέσιμό μας με τους άλλους ανθρώπους, η συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη που δίνουμε και λαμβάνουμε όπως και η εμπιστοσύνη, στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε ευτυχισμένοι και τελικά επιτυχημένοι σε ό,τι κάνουμε. 

 

Στο σημερινό άρθρο θα βρείτε δέκα τρόπους να ενδυναμώσετε το κοινωνικό κεφάλαιο ανάμεσα στους μαθητές σας, όπως για παράδειγμα να δημιουργηθούν ομάδες ανάμεσα στους μαθητές ή να υπάρχουν συχνές συναντήσεις ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς. Πολύ ενδιαφέρουσες είναι επίσης και οι σχέσεις mentoring ανάμεσα με μεγαλύτερους και μικρότερους μαθητές. 

Ετικέττες: school, social capital, student, education


Ενημέρωση: 29-04-2021 09:30 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα