Πολεμάμε τα ψευδή νέα και μέσα στην τάξη!


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Τα ψευδή νέα, οι ψεύτικες ειδήσεις ή αλλιώς...fake news είναι πλέον ένα πρόβλημα που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει. Η παραπληροφόρηση εγκυμονεί κινδύνους σε πολλαπλά επίπεδα και δεν ξεχωρίζει κανέναν, αφού ακόμα και ιδιαίτερα μορφωμένοι ή πολύ προσεκτικοί άνθρωποι μπορούν να πέσουν στην παγίδα μιας καλοστημένης ψεύτικης είδησης. Η καταπολέμηση αυτού του φαινομένου βρίσκεται στην ατζέντα κυβερνήσεων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, πανεπιστημίων και άλλων οργανισμών ώστε να μπορέσει να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. 


Τα σχολεία δεν θα μπορούσαν να λείψουν από αυτήν τη μάχη. Και η βοήθειά τους είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από μικρά, πολύ πριν βγουν στην κοινωνία και "καταναλώσουν" κάθε είδους είδηση, πώς θα ξεχωρίζουν τις αληθείς ειδήσεις, τα πραγματικά γεγονότα από αυτά που θέλουν να μας παραπλανήσουν. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι πάρα πολύ σημαντικός σε αυτήν την προσπάθεια. 

 

Ο εκπαιδευτικός είναι αυτός που θα πρέπει να διδάξει στους μαθητές τους τα βασικά στοιχεία για το πώς θα ξεχωρίζουν τις πραγματικές ειδήσεις. Να ξεκινήσει από τα πολύ βασικά στοιχεία, όπως να μάθει τα παιδιά να χρησιμοποιούν το μυαλό τους και να έχουν ολοκληρωμένη και κριτική σκέψη, να ψάχνουν την αλήθεια και να βρίσκουν αποδείξεις που να την υποστηρίζουν. Με τα δεδομένα άλλωστε που έχουμε σήμερα, φαίνεται ότι αυτή η ικανότητα-να ξεχωρίζουμε τα fake news- θα είναι η πιο κρίσιμη για τη δεκαετία που μόλις ξεκίνησε.

Ετικέττες: fake news, school, student


Ενημέρωση: 02-01-2020 06:13 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα