Τα χαρακτηριστικά του σωστού ψηφιακού πολίτη


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Ελένη Ρεβέκκα Στάιου - erstaiou@media.uoa.gr


Το πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά ενός ατόμου στον ψηφιακό κόσμο, τί χαρακτηριστικά δηλαδή πρέπει να έχει ένας ψηφιακός πολίτης, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς και μας έχει απασχολήσει και εμάς στο Μάθηση 2.0 πολλές φορές κατά το παρελθόν. Υπάρχει πάντα η ανάγκη να επανερχόμαστε σε ένα τέτοιο θέμα και να θυμίζουμε τις βασικές αρχές που πρέπει να έχει ένας ψηφιακός πολίτης ώστε η χρήση του διαδικτύου και η παρουσία του σε αυτό να είναι σωστή και αποδοτική για τον ίδιο αλλά και για τον περίγυρό του. 


Μερικές φορές ο όρος αυτός είναι δύσκολος να κατανοηθεί πλήρως, ειδικά από κάποιους μεγαλύτερους, γι'αυτό κάποια παραδείγματα για το πώς πρέπει να είναι ένας σωστός ψηφιακός πολίτης είναι πάντα χρήσιμα και μπορούν να δώσουν τη γενικότερη εικόνα. 

 

Στο σημερινό άρθρο θα δείτε 20 τέτοια παραδείγματα, με πρώτο και καλύτερο την κριτική σκέψη που όλοι -μικροί και μεγάλοι- πρέπει να έχουν από τη στιγμή που "ζουν" μέσα σε έναν ψηφιακό κόσμο. Ένα άλλο παράδειγμα που είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για πιο εξειδικευμένα θέματα είναι η αναφορά της πηγής και η λογοκλοπή, είτε μιλάμε για μία ανάρτηση σε κάποιο κοινωνικό μέσο είτε μιλάμε για κάποια ακαδημαϊκή εργασία. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό, που δεν το σκεφτόμαστε πολύ, είναι το θέμα της αναφοράς όταν βλέπουμε κάτι επικίνδυνο ή λάθος να αναγράφεται.

 

Αυτά τα παραδείγματα μπορούν να γίνουν ένα εξαιρετικό μάθημα για τους μαθητές μας, μικρότερους ή μεγαλύτερους, από τη στιγμή που ζουν σε έναν κόσμο που θα τους χρειαστούν σίγουρα.  

Ετικέττες: digital citizenship, internet, student


Ενημέρωση: 04-07-2019 06:42 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα