Η Wikipedia ζητά τη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας!


Κατηγορία: Άρθρα
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Η Wikipedia είναι μια από τις πιο συχνά επισκεπτόμενες ιστοσελίδες στον κόσμο και δημοφιλής πηγή που αξιοποιείται για την επιστημονική και ιατρική πληροφόρηση των χρηστών της. Παρόλα αυτά οι ίδιοι οι επιστήμονες είναι γενικά επιφυλακτικοί, γιατί τα λήμματά της μπορούν να τροποποιηθούν από τον καθένα, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ειδικότητάς του.


Σε συνάντηση στο Λονδίνο εθελοντές συντάκτες της μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ιστοσελίδας προσπάθησαν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στην εγκυκλοπαίδεια και την ερευνητική κοινότητα. «Πολλοί ακαδημαϊκοί έχουν την εντύπωση ότι επειδή ο καθένας μπορεί να επεξεργαστεί, τις εγγραφές της Wikipedia αυτό σημαίνει ότι επικρατούν συνθήκες “Άγριας Δύσης”», λέει ο Martin Poulter από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ένας εκ των διοργανωτών της συνάντησης. «Αλλά η Wikipedia είναι μια κοινότητα υπερ-σχολαστικών που ενδιαφέρονται ώστε τα γραφόμενα να είναι σωστά.»


«Σε πολλές περιπτώσεις, το περιεχόμενο της Wikipedia είναι ήδη υψηλής ποιότητας, αν και μερικοί το αμφισβητούν. Επειδή λοιπόν οι επιστήμονες είναι ειδικοί στον τομέα τους, η συμμετοχή τους θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωσή της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.» Σύμφωνα όμως με τον Poulter «Υπάρχει ένα πολιτιστικό εμπόδιο. Οι ακαδημαϊκοί συχνά αισθάνονται πολύ απασχολημένοι για να συμμετέχουν σε κάποια από τις ομολογουμένως “ασήμαντες συζητήσεις” που λαμβάνουν χώρα πολλές φορές γύρω από διορθώσεις στη Wikipedia. Πρέπει να γίνουν αλλαγές και από τις δύο πλευρές. Αυτό συζητάμε.»



Ενημέρωση: 25-09-2015 12:57 | Αρχείο Κατηγορίας Άρθρα