Εργαλεία και εφαρμογές για 3-d σχέδια


Κατηγορία: Εργαλεία
Συνεισφορά: Αλεξάνδρα Νάκου - alexandranakou@gmail.com


Η τεχνολογία σήμερα κάθε μέρα παρέχει μία νέα δυνατότητα που παλαιότερα θα ήταν προσβάσιμη μόνο σε εργαστήριο. Οι τρισδιάστατες εκτυπώσεις και σχέδια έχουν σταδικά αρχίζει να γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό και να δίνουν πληθώρα νέων διαστάσεων και προεκτάσεων σε κάθε πλαίσιο της καθημερινότητάς μας.

 


Ο τρισδιάστατος σχεδιασμός έχει άμεση σχέση με την αντίληψη χώρου επομένως κατ' επέκταση και με βασικές μαθηματικές και γεωμετρικές έννοιες. Η διαδικασία αυτή προσφέρει εκπαιδευτικά οφέλη στους μαθητές βοηθώντας τους να εξασκηθούν σε βασικές έννοιες γεωμετρίας, στατικότητας αλλά και φυσικής. Παράλληλα, καλλιεργείται η δημιουργικότητά τους αλλά και η κριτική σκέψη, ενώ βασικό πλεονέκτημα είναι ο συσχετισμός της τεχνολογίας για άμεση εφαρμογή στην καθημερινή ζωή μας. Εϊναι συχνά τα παραδείγματα όπου μαθητές- δημιουργοί (makers) έκαναν χρήση των τεχνολογιών αυτών για τη δημιουργία οικολογικών αυτοκινήτων ή προσθετικών μελών. Στο άρθρο που ακολουθεί παρουσιάζονται πέντε εύχρηστα εργαλεία σχεδιασμού που μποορύν να χρησιμοποιηθούν από μαθητές μικρότερης αλλά και μαγαλύτερης ηλικίας. 

Το πρώτο εργαλείο είναι το πολύ γνωστό TinkerCAD που παρέχεται δωρεάν και συγκαταλέγεται στα καλυτερα σχεδιαστικά εργαλεία. Είναι ευχρηστο με τον σχεδιασμό αντικειμένων με τη χρήση block και διαθέτει πληθώρα tutorials ενώ απευθύνεται και σε αρχάριους επομένως το καθιστά ένα πολύτιμό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. 

Το SketchUp είναι ευρέως διαδεδομένο σε εκπαιδευτικούς και κυρίως σε σχολεία που έχουν ενσωματώσει στο πρόγραμμά τους μαθήματα "αρχιτεκτονικής". Ως εργαλείο η χρηστικότητα του αλλά και η ευελιξία του το κάνει αρεστό σε επαγγελματίες αλλά και αρχάριους.

Στο άρθρο αναλύονται 5 εργαλεία που μποορύν να χρησιμοποιηθούν τόσο από επαγγελματίες στο σχεδιασμό όσο και από αρχάριους σε διάφορα εκπαιδευτικά project αφού η ανάπτυξη και η αξάπλωση των δραστηριότητων STEM διαθέτει μέσα στο πρόγραμμα της και σχεδιασμό πρωτοτύπων αλλά και καλλιεργεια κριτικής σκέψης και δημιουργικότητα. Ενημέρωση: 24-04-2018 10:47 | Αρχείο Κατηγορίας Εργαλεία