Μην εμπιστεύεστε τη Wikipedia για θέματα υγείας!


Κατηγορία: Έρευνες
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Ομάδα αμερικανών επιστημόνων αναφέρει με δημοσίευσή της στο επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Osteopathic Association», ότι εντόπισε «πολλά λάθη» και μη επικαιροποιημένα στοιχεία στο 90% των διαδικτυακών αναρτήσεων της Wikipedia σχετικά με τις δέκα πιο συχνές παθήσεις στις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» άρθρα στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η οστεοαρθρίτιδα, ο πόνος στη μέση και το άσθμα.


Εννέα από τα δέκα άρθρα που αναλύθηκαν περιείχαν ισχυρισμούς που αντικρούονται από τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα που είχαν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά έντυπα. Μόνο στο άρθρο για τις διασείσεις δεν βρέθηκαν λάθη.


 


«Οι επαγγελματίες υγείας, οι εκπαιδευόμενοι και οι ασθενείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν τη Wikipedia για απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών», εξηγεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Μάλιστα οι ερευνητές επικαλούνται και μια άλλη έρευνα σύμφωνα με την οποία το 50% των γιατρών παραδέχθηκε τη χρήση της Wikipedia ως πηγή αναφοράς.Ενημέρωση: 30-05-2014 09:15 | Αρχείο Κατηγορίας Έρευνες