Μια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που ...γράφεται μόνη της!


Κατηγορία: Ειδήσεις
Συνεισφορά: Μαριάνα Πουτακίδου - marpout@gmail.com


Μπορεί τα λήμματα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας που ετοιμάζεται από την αμερικανική εταιρεία Raytheon να μοιάζουν με αυτά της Wikipedia, ωστόσο, το εντυπωσιακό είναι ότι  καμία καταχώριση δεν έχει γίνει με ανθρώπινη παρέμβαση. Όλα τα λήμματα έχουν δημιουργηθεί από το λογισμικό που έχει αναπτύξει η εταιρεία, το οποίο για αυτό τον σκοπό αντλεί στοιχεία από περισσότερες από 40 δημοσιογραφικές ιστοσελίδες.


Η εγκυκλοπαίδεια αυτή που δε θα είναι ανοικτής πρόσβασης, χρησιμοποιεί εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο εκτός από το να συντάσσει νέες καταχωρίσεις, εμπλουτίζει συνεχώς τις ήδη υπάρχουσες, από ειδήσεις που εμφανίζονται στις ιστοσελίδες. Δεν έχει δοθεί ακόμα προς χρήση, αλλά έχει γίνει γνωστό πως αυτοί που θα ξεκινήσουν να τη χρησιμοποιούν σε λίγους μήνες, είναι οι αναλυτές των διάφορων υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.


 


Το λογισμικό μέχρι στιγμής αντλεί υλικό από εκατοντάδες ιστοσελίδες στα αγγλικά, τα κινέζικα και τα αραβικά, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και σε ακόμη περισσότερες γλώσσες. Επίσης, θα αξιοποιεί μία τεχνολογία αναγνώρισης φωνής, για να «ενημερώνεται» και από τηλεοπτικούς σταθμούς.


 


Αν και μπορεί κάλλιστα κάποιος να αμφιβάλλει για τα οφέλη της συγκεκριμένης εφαρμογής, η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα στην προσπάθεια των επιστημόνων εδώ και δεκαετίες να «προικίσουν» τα μηχανήματα με νοημοσύνη, για να διαβάζουν, όπως περίπου και ο άνθρωπος.



Ενημέρωση: 27-06-2012 08:11 (Δημιουργία: 26-06-2012 21:34) | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις