Σχολική αίθουσα σε ...κίνηση


Κατηγορία: Πολυμέσα
Συνεισφορά: Αλεξάνδρα Νάκου - alexandranakou@gmail.com



Είνα;ι πλέον αποδεκτό τοσο από έρευνες όσο και από σχόλια των ίδιων των εκπαδιευτικών πως όσες αλλαγές και αναθεωρήσεις γίνονται στα αναλυτικά προγράμματα αυτό που παραμένει αναλλοίωτο είναι οι ώρες που οι μαθητές κάθονται ακίνητοι στη σχολική αίθουσα.


Βασικό στοιχείο της διδασκαλίας είναι η συγκέντρωση και η παρακολούθηση, ωστόσο η αυστηρή ακινησία και ο χωρικά απολυτα καθορισμένος χώρος των σχολικών αιθουσών μερικές φορές προκαλούν περισσότερο τη διάσπαση παρά τη συγκέντρωση. Είναι γεγονός πως οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται τόσο σε πνευματική όσο και σε σωματική εγρήγορση. Πολλές προτάσεις έχουν γίνει πάνω σε αυτό όπως αντικατάσταση τωμ παραδοσικών καθισμάτων με μπάλες, η επανατοποθέτηση των θρανίων και βέβαια δραστηριότητες ομαδικής εργασίας όπου οι μαθητές σηκώνονται από το θρανίο προκειμένου να συνεργαστουν και να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. 

 

Μία νέα ιδέα που χρησιμοποιήθηκε στις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα στην πολιτεία του Τένεσι αφορά σε μία εφαρμογή που διαθέτει μία πληθώρα ασκήσεων είτε κινητικών, είτε μουσικών, είτε απλά αθλητικών που επιτρέπουν στα παιδιά αυτό το αναγκαίο διάλειμμα σωματικής κίνησης. 

 

Συγκεκριμένα, το GoNoodle είναι ένα διαδικτυακό εργαλείο, για μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού, το οποίο παρέχει ολιγόλεπτα βίντεο-διαλείμματα για το μυαλό των μαθητών, καλώντας τους να συμμετέχουν σε διασκεδαστικές κινητικές δραστηριότητες εντός τάξης. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας υπολογιστής, σύνδεση στο ίντερνετ και προαιρετικά ένα μέσο προβολής (προτζέκτορας/διαδραστικός πίνακας).

 

Ο χρήστης ουσιαστικά  δημιουργεί ένα εκπαιδευτικό λογαριασμό, ώστε να έχει πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία από επιλεγμένα βίντεο, τόσο της εφαρμογής όσο και του Youtube, στα οποία συνήθως οι πρωταγωνιστές είναι χαρακτήρες cartoon ή αστείες φιγούρες. Τα βίντεο αυτά παρουσιάζουν μια σειρά από κινητικές ασκήσεις τις οποίες οι μικροί μαθητές καλούνται να ακολουθήσουν και να μιμηθούν. Χορευτικές κινήσεις, προσομοιώσεις αθλητικών αγώνων αλλά και αστείες κινήσεις παρέχουν ένα διασκεδαστικό διάλειμμα στους μαθητές ανάμεσα στα μαθήματα και τους βοηθούν να συγκεντρωθούν περισσότερο στη συνέχεια των μαθημάτων. Εκπαιδευτικοί που το χρησιμοποιούν θεωρούν πως ουσιαστικά βελτίωσε τη διάθεση στο μάθημα και δημιουργησε ένα γεγονός προσμονής διασκεδάζοντας και ξεκουράζοντας τους μαθητές.



Ενημέρωση: 05-04-2016 19:48 | Αρχείο Κατηγορίας Ειδήσεις